Tjuvar greps efter tips från posten

Postanställda har hjälpt polisen att komma åt utländska stöldligor som har härjat i Småland. Genom tips om misstänkta paket som skulle skickas utomlands har polisen lyckats gripa flera personer. Det är något som strider mot postens regler, enligt den egna säkerhetsavdelningen.

– Det började strömma in tips i slutet av 2003 och det ledde till att vi tog en del postpaket i beslag. I vissa fall kunde vi också konstatera att det rörde sig om stöldgods, säger polisinspektör Peter Hultgren, vid polisen i Jönköpings län.

I jakten på kriminella personer från forna Sovjetunionen har polisen och posten samarbetat. Tipsare på posten har kontaktat polisen som sedan har beslagtagit paket som har innehållit stöldgods. På det här sättet har polisen alltså kunnat nysta upp flera stöldhärvor.

Förfrankerade utrikespaket
Godset skickas via förfrankerade utrikespaket som finns att köpa på postens utlämningsställen.

Peter Hultgren på polisen har fått många värdefulla tips från postanställda, tips som gjort att brottslingar har kunnat gripas.

Brott mot postens regler
Bengt Eriksson på postens säkerhetsavdelning är mycket kritisk till de anställdas agerande och menar att de har brutit mot Postens interna regler:

– Det vore väldigt konstigt om det förekommer att vår personal skulle tipsa polisen i sådana här fall. Det är inte förenligt med de instruktioner vi har, säger Bengt Eriksson.

Men är det inte bra för hela samhället att postanställda tipsar polisen så att man kommer åt stöldligor?

– Det är inte postens uppgift att agera på det här sättet utan vi är ett företag som har till huvuduppgift att befordra försändelser åt de kunder som betalar för det, säger Bengt Eriksson, postens säkerhetsavdelning.

Det är ännu oklart om posten kommer agera mot anställda som har hjälpt polisen.

David Svanberg, SR Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista