USA:s nya Mellanösternpolitik oroar FN

President George Bushs nya Mellanösternpolitik, som stödjer de israeliska bosättningarna på Västbanken, har blivit en källa till oro även i Irak. Det säger Lakhdar Brahimi, som är FN:s högsta sändebud i Irak.

Många irakier tycker sig se att Bush nu ger Israels regering fria händer mot palestinierna mot att USA själv får agera friare i Irak. En sådan politik skärper motsättningarna ytterligare mellan USA och den

irakiska befolkningen. Detta kommer att försvåra läget inte bara i Irak utan i hela arabvärlden,

Ny politik oroar FN
Den nya politiken är källa till stor oro för många människor i Irak, säger Brahimi och fortsätter.

--Till och med Tony Blair har sagt att Palestina är en plantskola för terrorismen i världen. Jag är övertygad om att för Israels politik är detta en mycket negativ faktor, som starkt påverkar situationen i Irak, säger Brahimi.

Brahimi tillhör veteranerna bland FN-diplomater, som medlat runt om i världen, senast i Afghanistan och nu Irak.

Det var Lennart Båge, chef för FN:s jordbruksutvecklingsfond, Ifad, som lyckades få Brahimi till Rom för en föreläsning om säkerhetsfrågor.

Föder mer terrorism
Många skulle idag säga att detta inte är en kamp mot terrorismen, utan en politik som gynnar terrorism överallt i världen. Det är sannerligen en mycket allvarlig utveckling, säger Lakhdar Brahimi.

– Den irakiska staten föll samman efter kriget och man förstod inte att detta skulle betyda väldiga problem i fortsättningen. Idag görs stora ansträngningar för att bygga upp en ny stat, som kan organisera och genomföra politiska val, vars resultat kan accepteras av en stor majoritet. Men största problemet just nu är att säkerheten måste förbättras, säger Lakhdar Brahimi, som agerar direkt på FNs generalsekretare Kofi Annans uppdrag.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista