Rysslandsfonder lockar PPM-sparare

En ny rapport från Premiepensionsmyndigheten visar att förstagångsväljarna i stor utsträckning har valt att placera sina PPM-pengar i Rysslandsfonder. Samtidigt gör börsuppgången att de tre senaste årens förstagångsväljare alla står på plus.

Rysslands- och Östeuropafonder tar fyra av platserna på tio-i-topp-listan.

Både ettan och tvåan på listan är renodlade Rysslandsfonder. En knapp tredjedel av de unga har valt ettan East Capital Rysslandsfond och tvåan HQ Rysslandsfond.

Roburs Rysslandsfond och East Capitals Baltikum-fond är åtta och nia på listan.

Högriskfonder
Rysslandsfonder har högre risk än andra, men är också mycket i mediefokus just nu, vilket sannolikt har påverkat placeringarna.

AMF Pension har platserna tre, fyra och fem på listan och förklaringen till det är sannolikt den stora marknadsföring som riktats mot just de unga.

Men Rysslandsfonder går hem även bland äldre PPM-sparare, som är aktiva och gör byten i sina fondval. Av de fem populäraste bytesfonderna är fyra Rysslands -eller Östeuropafonder.

Allt fler byter fond
Bytarna i PPM ökar för övrigt för varje år. Hittills har 245 000 personer bytt fond, hela förra året var det 358 000 som bytte. Det är i och för sig inte en hög siffra med tanke på att 4,5 miljoner svenskar är med i PPM-systemet.

Fortfarande är det dock få av förstagångsväljarna som väljer aktivt, färre än en av tio. De allra flesta låter pengarna gå in i Sjunde AP-fondens ”icke-väljar-fond” och det kanske också kan betraktas som ett val.

Tre senaste åren visar på plus
Slutligen den kanske viktigaste frågan, hur har det gått då? Ja, inte så illa för förstagångsväljarna.

De som valde år 2000 förlorade pengar, i genomsnitt 8,9 procent av det insatta kapitalet.

De förstagångsväljare som gjorde sina val åren 2001, 2002 och 2003 står däremot på plus. För år 2003 är den genomsnittliga uppgången 14,1 procent.

Börsuppgången förklarar plussiffrorna.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista