Kalix - en förebild för nyföretagande

Den svenska glesbygden pekas ofta ut som en kostnad i Sverige. Men den bilden vill fackförbundet TCO nu ändra på. På onsdagen publicerar TCO en rapport som visar att små kommuner har mycket att bidra med.

Valter Lind är ordförande i Kalix kommuns näringslivsstiftelse i Norrbotten:

– Oftast när det går dåligt så går man ut och kräver att andra ska göra någonting. Jag tror att vi ska gå in i vår egen kommun och tänka: vad kan vi göra själva i det här fallet och titta på de företag som vi har; kan de utvecklas, kan vi hjälpa till så att de får nya marknader?

Lokala initiativ
Kalix har lyckats med något ganska unikt i utflyttningens Norrland. Man har lyckats behålla samma invånartantal de senaste femtio åren.

Det har man lyckats med genom att satsa på lokala initiativ och att själva ta kontrollen över förändringsprocessen, istället för att låta staten gå in och styra.

– Idag håller vi till exempel på med ett designuniversitet i Milano som ska hjälpa våra träföretag här att bli lite mer framgångsrika, säger Valter Lind.

Kalix - en förebild
Kalix en av de nio förebilder som TCO nu lyfter fram i sin nya rapport ”Utplåning eller pånyttfödelse? En analys av de små kommunernas framtid i Sverige”.

TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik förklarar:

– Man har lyckats genom ett aktivt arbete att få unga civilingenjörer att flytta till Kalix och börja jobba i mindre företag. Konsekvent arbete med att skapa förutsättningar för företagande inom nya sektorer har gjort att Kalix har lyckats, säger han.

Många av de stora kommunerna har mycket att lära från de små, menar TCO.

– För att Sverige som nation ska få en tillräckligt stor tillväxt räcker det inte med att Stockholm och Mälardalen och högskoleorterna får en positiv utveckling utan vi måste få en konkurrenskraftig tillväxtsituation i större delar av Sverige, säger Roger Mörtvik.

Nicklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista