För tidigt födda får allt bättre vård

Uppdaterad 17:03
Vården av de för tidigt födda barnen varierar i landet. Det framgår av en rapport från Socialstyrelsen. Även om många för tidigt födda får skador, har det skett en kraftig förbättring, enligt rapporten.

Socialstyrelsens rapport är en vägledning för hur de för tidigt födda barnen ska vårdas.

Den bygger bland annat på en enkät som visar att vården av de små barnen varierar mellan olika sjukhus.

Överlevnaden bland de tidigt födda har ökat avsevärt det senaste decenniet, i dag överlever tre av fyra som väger under ett kilo.

Fortfarande stora risker
En för tidig födesel innebär fortfarande stora risker, säger professor Orvar Finström i Linköping, och frågan är hur skillnader i omhändertagandet påverkar skaderisken.

– Det vet vi egentligen inte. Det kan vara så att om man är mycket intensiv så ökar man överlevnaden. Om man därmed ökar antalet skadade barn vet man inte.

Omogen hjärna hos yngre foster
Experterna tror idag att det krävs ny medicinsk teknik för att barn som är yngre än 22 veckor ska kunna överleva. Anledningen är att hjärnan hos yngre foster är omogen.

– Vi är väldigt säkra på att från vecka 24 går det i princip väldigt bra numera. Vecka 23 är en gråzon och en svår sak att svara på, men även där klarar sig väldigt många barn bra. Barn födda i vecka 22 klarar sig i enstaka fall bra. Det finns inga enkla, rätta svar på den här frågan och det ändrar sig också med den medicinska utvecklingen, säger docent Jens Schollin vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Fler skador med tidigare födsel
Ju tidigare barnen föds desto allvarligare skador får de, framför allt på hjärnan, ögonen och lungorna.

Läkarna arbetar idag mer för att minska skadorna än för att få yngre foster att överleva.

Många av barnen är allvarligt sjuka när de föds och kan få bestående men.

Svårigheter kommer senare
Förbundsordförande Anna-Lena Krook i Föreningen för utvecklingsstörda barn säger att det är viktigt att följa barnens utveckling längre fram i livet.

– Den stora utmaningen finns inte under den tiden barnet vårdas av sjukvården utan den stora utmaningen kommer när barnen kommer hem och man ska försöka leva ett så normalt familjeliv som möjligt, säger Anna-Lena Krook i Föreningen för utvecklingsstörda barn.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista