Turkiska politiker kvar i fängelse

I Turkiet har en domstol slagit fast att fyra turkiska före detta parlamentariker inte kan frikännas utan måste sitta tiden ut i fängelse. De fyra dömdes 1994 till femton års fängelse för samröre med kurdiska rebeller och domstolen har nu prövat deras sak en gång till på EU:s begäran. EU är djupt kritiskt till hur båda rättegångarna har skötts och detta kan påverka Turkiets möjligheter att få medlemskap i EU.

Både EU och organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter har krävt att de fyra före detta parlamentarikerna ska friges men den turkiska domstolen anser fortfarande att de fyra hade kontakter med det kurdiska partiet PKK vid tiden för det kurdiska upproret 1984.

Den kurdiska gerillan kämpade då för ett stycke fritt kurdiskt land. 30 000 människor dog i striderna, de flesta kurder.

Internationella protester
De fyra tidigare parlamentarikerna dömdes i början av 90-talet till femton års fängelse och sedan dess har Turiket slagit dövörat till för alla krav på att de skulle friges.

En av de dömda är Leyla Zana som har belönats med EU:s Saharovpris för insatser för mänskliga rättigheter. Den internationella uppmärksamheten kring henne och de tre andra dömda har med åren blivit allt mer besvärande för den turkiska regeringen.

När den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter för några år sedan krävde att fallet skulle prövas i en ny rättegång, eftersom det ansågs att den första prövningen inte hade gått rätt till, så blev det turkiska svaret ja.

Skarp kritik
Förhoppningar om frigivning väcktes och nu, när den turkiska domstolen än en gång avgjort att de fyra måste avtjäna sina straff, riktas skarp kritik mot Turkiet.

Medlemmar av Europaparlamentet, som har följt den nya rättegången, anser att resultatet visar att Turkiet fortfarande inte uppfyller EU:s normer för lagliga rättigheter.

Turkiet kan få vänta
I oktober kommer EU att presentera en ny rapport om hur Turkiet klarar sin anpassning till EU. Vid toppmötet i december ska den turkiska regeringen få besked om ett datum för när förhandlingar om ett medlemskap i EU kan börja.

Den turkiska regeringen hävdar att den, som alla andra regeringar, är förbjuden att ingripa i oberoende domstolars arbete men resultatet av den nya rättegången mot den fyra före detta turkiska parlamentarikerna kan leda till att Turkiet får vänta ytterligare en tid på att upptas som likvärdig medlem i den europeiska gemenskapen.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista