Dataintrång:

Många upprörda efter publicerad SD-lista

Över 5 700 personer som sägs ha varit i kontakt med Sverigedemokraterna har hängts ut med namn och personuppgifter på internet. Uppgifterna har hämtats från en databas hos Sverigedemokraterna.

Men även personer som aldrig varit i kontakt med partiet finns med på listan. Så här säger en ung man som inte vill uppge sitt namn:

– Jag blev väckt av en kompis i dag. Han hade fått ett mejl av någon på Facebook där det stod "jag såg ditt namn på listan att du var intresserad, här har du länken så du kan rekrytera fler". Han kollade listan och där stod hans namn och alla hans uppgifter samt mitt namn och alla mina uppgifter bland massa fler.

Så ditt namn står där även fast du inte kontaktat partiet?

– Precis. Och det är läskigt eftersom det står telefonnummer, adress och hela paketet.

Listan publicerades i går kväll och där finns namn, telefonnummer och adress till cirka 5 700 personer. Det handlar om personer som ska ha kontaktat Sverigedemokraterna för att få mer information eller för att hjälpa partiet.

Det förekommer också påhittade namn, som Adolf Hitler.

En av dem som finns med listan säger att han kontaktat Sverigedemokraterna och erbjudit dem sin hjälp.

– För det första är det lite dåligt och slarvigt med datasäkerhet men det har ju även de större etablerade partierna. Sedan har Sverigedemokraterna har de namnet, att de ska vara lite rasistiska men jag vet inte, det är up till vad var och en tycker.

Sverigedemokraterna har nu polisanmält händelsen. IT-experten Joakim von Braun säger att det kan handla om flera brott.

– Det första är naturligtvis att man har tagit sig in i deras datorer och stulit informationen. Det andra är att man sedan publicerat informationen på internet.

von Braun är också kritisk till hur Sverigedemokraterna sköter datasäkerheten.

Ivan Garcia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista