Fusket med studiemedel kostar 50 miljoner

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har för första gången granskat fusket med studiemedlen och de förmånliga studielånen. I det första stickprovet visar att drygt femtio miljoner kronor betalades ut till fuskare förra året. Det visar en rapport som Ekot har fått tagit del av.

CSN har granskat fusket med studiemedlen och det var mer omfattande än man kunnat tro. Det säger Magnus Forss,som är ansvarig för undersökningen på CSN. 

Var tionde svensk får studiestöd från CSN. Runt 24 miljarder kronor betalas årligen ut i bidrag och lån.

Hittills har man inte vetat hur många som fuskar för att få pengar från CSN. Därför har nu man gjort en granskning.

Granskat utlandsstudenter
CSN har begränsat sig till att i första hand undersöka fusk kring lån för studier utomlands och de för i år nya, så kallade, tilläggslånen.

Tilläggslånen kan sökas av studenter som är äldre än 25 år och som året innan studierna haft en årsinkomst på minst 160 000 kronor.

Tilläggslånet ger 1 700 kronor i månaden. Under 2003 fuskade låntagarna till sig drygt 13 miljoner kronor.

50 miljoner till fuskare
Det allvarligaste fusket förekommer bland dem som söker lån för studier utomlands, eftersom låntagaren får ut stora engångssummor för att täcka skolavgifter och resekostnader utöver det vanliga studiemedlet.

En grov uppskattning ger resultatet att 50 miljoner kronor betaltats ut till fuskare

Det här bevisar, enligt CSN, att kontrollen måste bli hårdare. De kommer nu att kräva att lagen ändras.

– Det största problemet med CSN är att man inte kan jobba samtidigt för att man inte kan jobba samtidigt. Då kan jag tänka mig att folk behöver fuska, fuska bort det man har tjänat., säger en student Ekot talat med.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se
Sara Heyman
sara.heyman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista