"Storbritannien måste stoppa terrorn"

Minst 68 personer dödades och cirka 200 skadades i Basra i södra Irak på onsdagsmorgonen, när tre nästan samtidiga bilbomber exploderade i morgonrusningen. Bland de döda och skadade fanns många skolbarn. Dagen blev den värsta hittills i den brittiskkontrollerade zonen i södra Irak. Tony Blair kallar attentatsmännen desperata terrorister.

Premiärminister Tony Blair kallade dem som ligger bakom dåden desperata terrorister, redo att döda de mest försvarslösa för att skapa kaos.

– Majoriteten av irakierna vill ha ett stabilt och demokratiskt land, sade Tony Blair till parlamentet. Vi måste hjälpa dem och se till att terroristerna inte lyckas i sitt uppsåt.

Basra, centrum för den brittiskkontrollerade zonen i södra Irak, har fram till idag besparats den sorts våld som har drabbat andra delar av Irak.

Annan taktik i Basra
Den brittiska militären har applicerat sin taktik för fredsbevarande där, en taktik som är en helt annan än den amerikanska.

Britterna har lärt sig av sitt koloniala förflutna och av den långa konflikten i Nordirland att det gäller att vinna lokalbefolkningens förtroende och inte skapa nya fiender genom hårdhänta metoder.

Brittiska befälhavare, diplomater och politiker har låtit sin kritik mot vad de kallar alltför aggressiva amerikanska metoder längre norrut i Irak, läcka ut.

I Basraområdet har britterna patrullerat tillsammans med irakiska poliser och samarbetat med lokala ledare.

Poliserna måltavla
Men mot samtidiga självmordsbomber var de maktlösa och det råder djup oro här för att dagens dåd kan omintetgöra allt arbete den brittiska armén har lagt ner på goda relationer med lokalbefolkningen.

Det var just polisstationer bilbomberna var riktade mot, mot polisen som arbetar ihop med britterna.

När brittiska soldater kom till undsättning efter explosionerna kastade upprörda mänskor sten på dem.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista