Skandias ägare kräver korten på bordet

Skandia bör lägga alla korten på bordet och redovisa hur mycket pengar som har betalats ut som bonus till direktörerna i England och Storbritannien. Det säger en av Skandias storägare, Andra AP-fonden, där Lars Idermark är vd.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att man efter allt som har hänt i Skandia att även den här informationen lyfts fram för annars kommer den att förfölja Skandia framöver. Det brukar ju bli så när opinionstrycket blir väldigt kraftigt att till sist kommer informationen fram och då tycker jag att det är mycket bättre att lägga fram det här i sin helhet och även om det kan störa vissa affärsrelationer.

Så även om det kan komma till skada rent ekonomiskt så är det bäst att berätta?

– Jag det är ju klart att man vill ju inte att någon ska komma till ekonomisk skada och jag kan inte kommentera vad det finns för juridiska a avtal i övrigt men att få en känsla för storleksordningen det är ju det som är det viktiga och det är ju det man efterfrågar just nu, säger Lars Idermark.

Hur mycket har Skandia egentligen betalat ut i form av bonusar och belöningar till direktörerna i England och USA? Skandias ledning tvingades av bolagsstämman och av Aktiespararna i förra veckan att medge att en miljard ungefär har betalats till de brittiska direktörerna.

Har lika mycket betalats ut till direktörerna i det amerikanska bolaget som såldes för ett par år sedan? Ja, förmodligen, har vd Hans-Erik Andersson sagt i ett uttalande. Om det stämmer har Skandia betalat ungefär 4,5 miljarder kronor i bonusar och belöningar under åren 1997 till 2003.

– Jag tror att många är trötta på Skandia nu och hela den här frågan och vill lägga det bakom sig. Därför är mitt råd att ta upp den här frågan nu och offentliggöra det, säger Lars Idermark och fortsätter:

– Sedan kan vi se framåt och se till att vi återskapar förtroendet för Skandia som i grunden är ett bra företag. Jag tror att kunderna vill det här, jag tror att medarbetarna vill det och vi som ägare vill definitivt detta.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista