Etikregler ska ge ökat förtroende för näringslivet

Nu kommer ordningsreglerna för näringslivet som ska göra det svårare för företagen att missköta sig. Det handlar bland annat om större öppenhet och mer makt åt bolagsstämman. Syftet är att återupprätta näringslivets förlorade heder, menar ordföranden i Kodgruppen Erik Åsbrink.

– Det finns brister idag. Det finns olika förtroendeskadliga företeelser och nu försöker vi komma åt det. Det här är ett sätt att göra det, säger Erik Åsbrink.

På vilket sätt ökar förtroendet för svenskt näringsliv på det här sättet?

– Om man får en allmänt acceptera kod och företagen börjar tillämpa den, då tror jag att man kan få en bättre bolagsstyrning. Välskötta företag bidrar både till tillväxt och effektivitet och det bidrar till att stärka förtroendet för näringslivet, säger han.

Kodgruppen har arbetat sedan i höstas och är ett samarbete mellan en rad organisationer från näringslivet och regerings förtroendekommission. På onsdagen kommer en lång rad förslag på hur förtroendet inom näringslivet ska vinnas tillbaka. Man kan säga att det handlar om att ge näringslivets ledande personer ett slags rättesnöre att hålla sig till.

Mindre styrelser
Bland annat ska styrelserna bli mindre, högst nio ledamöter. Två av ledamöterna får inte representera de stora ägarna. En årlig utvärdering av styrelsens arbete ska också göras.

Bolagsstämman ska inte kunna besluta om detaljerna i en vd:s ersättningar. Det anses bli för opraktiskt. Däremot får stämman ta ställning till principerna för vd och styrelsens ersättningar. Alla belöningsprogram ska beslutas av stämman.

Vaga förslag
Många av förslagen är dock vaga och bygger helt på frivillighet. Ändå tror Erik Åsbrink att bolagen kommer att anamma de här förslagen.

– Offentligheten är viktig och den som inte sköter det här kommer att få stå vid skampålen. Dessutom är det på det sättet att, om koden anammas av till exempel börsen, då har börsen egna sanktionsregler som de kan ta till mot företag som inte sköter sig, säger Erik Åsbrink, ordförande i Kodgruppen.

I nästa vecka kommer regeringen förtroendekommission med flera förslag som ska återupprätta förtroendet för näringslivet.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista