Maradonas fans vakar utanför sjukhuset där den förre fotbollsstjärnan vårdas för hjärtfel.

Maradonas fans vakar utanför kliniken

Den argentinske fotbollshjälten Diego Armando Maradonas återhämtning går långsamt. Igår hittades också kokain i hans urin. Men de förtvivlade fans som vakar dygnet runt på gatan framför kliniken där han är inlagd förlåter honom allt.

Ingen levande argentinare väcker samma passionerade känslor som Diego Armando Maradona. Superidolen, nästan en gud. En sån man bara måste förlåta.

För många är den fattiga pojken från Villa Fiorito, som blev världens bästa fotbollsspelare själva hörnstenen i den argentinska identiteten. Hans kokainmissbruk, hans lögner, alla hans snedsteg utanför fotbollsplanen kan därför inte vara hans fel. Eller åtminstone inte bara.

Och det ligger kanske en del i det.

Utnyttjats av makten
Många kritiker, som till exempel det argentinska landslagets legendariske lagkapten Cesar Menotti talar de här dagarna om hur maktens män alltid har utnyttjat Maradona för egen räkning.

– De fick honom att tro att han var någon annan än den han var, någon som faktiskt stod över vanlig mänsklig svaghet, säger Menotti.

– Det var ju inte så att Maradona behövde dem, fortsätter han, det var de som behövde Maradona.

Välsignade presidenten
Som till exempel när den förre presidenten Carlos Menem tog emot honom på presidentpalatset Casa Rosadas balkong inför jublande människomassor.

Då var det Maradona som gav Menem sin välsignelse - inte tvärtom.

Och när de två spelade i samma lag i en uppvisningsmatch, då var det Maradona som lät Menem vara med och leka, inte tvärtom.

Menem har egna demoner
Nu, när en uppsvullen och söndersliten Maradona balanserar på dödens rand är Carlos Menem tyst. Men det är kanske inte så konstigt. Menem slåss med sina egna demoner. Instängd i sin hustrus lägenhet i Santiago de Chile tog han i tisdags emot beskedet att en argentinsk domare utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom för att han för andra gången vägrat inställa sig i domstolen.

Men till skillnad mot Maradona så kan Carlos Menem knappast räkna med några anhängare som håller vaka för honom. Eller som förlåter honom hans snedsteg...

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista