Flera länder vill dra tillbaka Irak-trupper

Den USA-ledda militära koalitionen i Irak håller på att spricka alltmer. Land efter land meddelar att man tänker dra bort sina soldater ur Irak, eller att man har börjat fundera på det. Det är ett stort bakslag för USA:s president George Bush.

Spanien, Dominikanska republiken och Honduras har redan beslutat att dra hem sina trupper från Irak. Nu tycks man skönja en domminoeffekt.

Det kommer uppgifter om att Norge tänker dra tillbaka sina styrkor i förtid. Än värre för Washington är att Polen också börjar tala om ett eventuellt tillbakadragande.

Proamerikanskt Polen
Polen har varit det kanske mest pro-amerikanska europeiska landet vid sidan av Storbritannien. Polens avgående premiärminister Leszek Miller säger i dag att den polska regeringen inte har fattat något beslut i frågan, men vi kan inte blunda för det faktum att Spanien och andra länder håller på att lämna Irak. Det säger premiärministern till den polska nyhetsbyrån PAP.

Polen har 2 300 man i Irak och polackerna leder den multinationella styrkan i centrala Irak, där även den spanska styrkan hittills har ingått.

Det här är förstås mycket dåliga nyheter för Washington när man tvingas se klara sprickor inom koalitionen samtidigt som våldet trappas upp alltmer.

Fler länder följer
Australien som tidigare ställt upp bakom USA i fråga om Irak, meddelar nu att man inte tänker sända fler soldater som ska ersätta de som lämnar landet. Australiens premiärminster säger att soldaterna behövs bättre på till exempel Östtimor.

Från norsk sida säger man att norska soldater behövs i Afghanistan i stället. Även Thailand och Sydkorea har uttryckt tveksamhet kring att ha soldater i Irak framöver.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista