Rattfylla ger hårdare straff för invandrare

Rattfylla leder oftare till fängelse för invandrare än för svenskar. Personer med utländsk bakgrund döms oftare till fängelse för grov rattfylla jämfört med svenskar i våra tre största städer.

Två personer som båda har kört rattfulla med ungefär samma mängd alkohol i blodet och som inte är straffade tidigare kan dömas till helt olika straff av samma tingsrätt. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Kaliber har granskat närmare 700 domar som rör grov rattfylla i Stockholm, Göteborg och Malmö för år 2001. Resultatet visar att av svenskarna döms drygt 30 procent till fängelse jämfört med personer med utländsk bakgrund där mer än 50 procent får fängelsestraff som påföljd.

Alltså: Fler än varannan person med utländsk bakgrund får fängelse, medan bara var tredje svensk för samma brott.

Diskriminering
Två personer som båda har kört rattfulla med ungefär samma mängd alkohol i blodet och som inte är straffade tidigare, kan alltså dömas helt olika av samma tingsrätt.

– Det är ganska starka indicier på att vi har en strukturell diskriminering i vårt rättsväsende som på olika sätt diskriminerar invandrare. I synnerhet kanske invandrare som tillhör underklassen, säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Jerzy Sarnecki menar att en del av problemet ligger i att många inom domstolarna och rättsväsendet inte vill se problemet. Därför kan det fortsätta.

Tydlig trend
I Stockholm och Malmö är trenden tydligast. Där döms mer än varannan person med utländsk bakgrund till fängelse jämfört med var tredje svensk. I Göteborg är siffrorna jämnare men fortfarande är det personer med utländsk bakgrund som i större utsträckning döms till fängelse. 43 procent av dem hamnar bakom lås och bom jämfört med 39 procent av svenskarna.

Kalibers granskning visar också att om man tittar på närmare på de svenskar som får fängelse för grov rattfylla, så visar det sig att de i snitt haft mer alkohol i kroppen när de åkt fast, än personer med utländsk bakgrund som kört rattfulla. De svenskar som döms för grov rattfylla visar sig också ha begått fler brott tidigare än personer med utländsk bakgrund som döms för samma brott.

Alltså: personer med utländsk bakgrund har i genomsnitt färre anteckningar i kriminalregistret än svenskarna, och dessutom har dom i snitt lägre promillehalt. Trots detta döms de oftare till fängelse än svenskarna.

Underläge i rättssalen
Jan Anders Hybelius är försvarsadvokat i Malmö. Han menar att personer med utländsk bakgrund automatiskt har ett underläge och därför döms annorlunda i domstolen.

– Så ska det ju inte vara och jag tror egentligen att ingen vill att det ska vara på det sättet heller. Men rent faktiskt blir det nog på det sättet att man inte kan komma ifrån att bra språkkunskaper, bra utbildning, vana att uppträda inför andra, det ger fördelar. Därför att domstolarna tar mycket stor hänsyn till hur den misstänkte själv uppträder och vad han kan berätta eller inte berätta.

Annika Lindqvist
annika.lindqvist@sr.se 

Angelique Hvalgren
angelique.hvalgren@sr.se

Kaliber om olikheten inför lagen sänds på söndag klockan 13.05 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista