Fallolyckor bland äldre kan förbyggas

Runt 1 000 äldre dör varje år efter att ha fallit omkull och över 40 000 behöver sjukhusvård. Olyckor som orsakar både lidande för de äldre och miljardkostander för samhället. Men många fallolyckor går att förebygga. På Kristinedals äldreboende i Jönköping har man med enkla åtgärder kraftigt fått ner antalet fall bland de äldre.

– Här har vi larmmatta på golvet, halkskydd, larmmatta och så en vanlig matta över.

Det larmar om någon går upp?

– Ja det larmar om någon går upp, så att de inte går upp och ramlar. Om vi går in på toaletten, så brukar vi ha det tänt på natten så att de lättare hittar dit om de går upp.

Riskgenomgång
Vårdbiträdet Johannna Rydbäck visar runt i ett av rummen på Kristendals äldreboende. Sedan ett år tillbaka gör man en riskgenomgång av varje enskild person som flyttar hit och listar vilka åtgärder som behövs för att förhindra fall.

Det kan vara halkskydd, extra belysning, nya skor, ändrad medicinering larm, eller höftbyxor som skyddar från höftfrakturer, eller kanske bara ett extra glas vatten vid sängen så att man inte behöver gå upp på natten. Praktiska knep som gett resultat. Här på Kristinedal har man just nu bara hälften så många fallskador mot tidigare, säger Johanna Rydbäck.

– Det är väldigt enkla åtgärder och man får ju i gengäld så mycket för det då så att det är bara positivt. Antalet skador har ju blivit färre, upplever jag.

Så det har haft betydelse det här?

– Ja visst har det haft betydelse. Det har det.

Fallolyckorna ökar
Fallolyckor är ett av de stora problemen bland riktigt gamla. Varje år dör 1 000 personer efter fall, nästan dubbelt så många som dödsolyckorna i trafiken. Bara vårdkostanderna beräknas till nästan 5 miljarder.

Forskning vid Umeå universitet visar att de kostnaderna går att få ner med ett systematiskt förebyggande arbete. Bara på Kristinedal i Jönköping räknar man med att spara in en halv miljon per år på det sättet.

Sjuksköterskan Rose-Marie Johansson är projektanställd av landstinget för att sprida metoderna.

– Den främsta vinsten är för den enskilde individen som slipper lidande och slipper rädsla för att falla igen och på det sättet blir isolerad, men också att våra resurser utnyttjas effektivt. Vi har så många behov idag som behöver fyllas så vi behöver varenda krona som går att återföra till de verkliga behoven.

Inom vården uppmärksammar nu allt fler fallolyckorna och vad som kan göras åt dem, men frågan är varför de här enkla metoderna inte använts tidigare.

– Ja jag tror att just det här förebyggande har fått alltför lite plats, både i omsorgen och i hälso- och sjukvården. Det är ju så att i takt med att vi får allt fler äldre så får vi också fler personer som är multisjuka och har en väldigt speciell problematik. Och det har också skapat problem som vi inte har haft tidigare när vi inte har haft så mycket äldr, säger Rose-Marie Johansson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".