Man som röker marijuana i en vattenpipa.

Hälften så dyrt att knarka i dag

Priserna på narkotika i Sverige har i många fall halverats under de senaste 15 åren. Det visar en kommande undersökning, där narkotikapriserna för första gången har undersökts i förhållande till övriga prisökningar i samhället.

– Själva prisfallet ser vi, speciellt om man kombinerar det med andra datauppgifter om polisbeslag, tullbeslag och så vidare, så är det en indikation på att tillgången har ökat. Det är ett av de viktigaste resultaten av det här arbetet, säger Daniel Svensson, en av utredarna på Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Prisökningen analyseras
Tillgången på narkotika har ökat är utredarnas slutsats i den kommande undersökningen som Brottsförebyggande rådet och CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning står bakom. För första gången har narkotikapriserna analyserats i förhållande till övriga prisökningar och jämförts med Statistiska centralbyråns konsumentprisindex.

Studien gäller åren 1988-2003 och det visar sig att priset på flera sorters narkotika halverats under den här perioden. Ett gram hasch kostade cirka 160 kronor 1988 och bara cirka 80 kronor häromåret, räknat i dagens penningvärde.

Runt 50 procent billigare
Fler siffror: 2003 kostade ett gram amfetamin runt 250 kronor, ett gram kokain cirka 800 kronor och ett gram brunt heroin 1.100 kronor. Det är mellan 40 och 60 procent billigare än för femton år sedan.

– Det här skulle kunna vara ett mått man kan använda för att studera utvecklingen och därmed göra sig en bild av insatser som man gör. Då kan man sätta det i relation till prisutvecklingen på lokal-, regional- eller riksnivå för att se om tillgången minskar eller ökar.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista