Farligt att låna till lockande ränta

Svenskarna lånar som aldrig för, men den dag räntan vänder uppåt igen riskerar många att råka illa ut. Allt fler varnar nu för att en lånebubbla håller på att blåsas upp. LO:s chefsekonom Dan Andersson som tidigare har kritiserat Riksbanken för att inte ha sänkt räntan tillräckligt mycket gör nu helt om och avråder Riksbanken från ytterligare sänkningar.

– Räntan är ett pris som ska ge hushållen en signal om lånekostnaden och det är farligt att det nästan är för billigt att låna just nu, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Det finns ingen inflation idag. Konsumentpriserna ligger stilla, och ska man tro statliga konjunkturinstitutet så kommer de att göra det under resten av året. Därmed skulle det finnas utrymme för Riksbanken att sänka räntan ytterligare och sätta fart på ekonomin så att det skapas fler jobb. Sådana krav har LO-ekonomerna kommit med ett flertal gånger, men nu är det alltså helt om.

– Av det skälet att det kanske över åtta kvartal framöver kommer att vara en extremt låg ränta. Då kommer många hushåll tro att det är okej att låna till båten, bilen, huset och husvagnen. Då glömmer man att det kommer fler år framöver då man ska betala en mycket högre ränta.

Reserverade sig mot sänkning
Dan Andersson är inte ensam om att vara orolig för svenskarnas lånande. När Riksbanken senast sänkte räntan från två och en halv procent till två procent reserverade sig två av dom sex ledamöterna i direktionen mot beslutet, med motiveringen att det inte är lämpligt att uppmuntra till ytterligare ökad utlåning. Dan Andersson är klar över hur han tycker att Riksbanken ska agera den närmaste tiden.

– Man ska fortsätta med en låg ränta, men inte sänka den, säger han.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista