Kofi Annan är oroad.

Misstänkt mutskandal i FN ska utredas

FN:s säkerhetsråd röstade på onsdagkvällen för att en oberoende kommission ska utreda misstankarna om en omfattande korruptionsskandal, som just nu skakar världsorganisationen. Misstankarna gäller ett tidigare hjälpprogram i Irak och kommer i ett känsligt läge för FN.

Om anklagelserna visar sig vara riktiga är det en av de största skandalerna i FN:s historia, det säger flera diplomater som Ekot har talat med.

De handlar om att FN-tjänstemän, företag och även Saddam Hussein själv, ska ha tjänat mångmiljonbelopp på det så kallade olja-mot-matprogrammet, ett hjälpprojekt som inleddes 1996.

Pengar hamnade hos regimen
FN administrerade irakiska oljeintäkter, som skulle användas för att köpa varor för att mildra effekterna för befolkningen av sanktionerna mot Saddam Hussein.

Men enligt amerikanska officiella utredningar ska bland annat drygt tio miljarder dollar från programmet ha hamnat hos den dåvarande irakiska regimen.

Företag från Frankrike misstänkta
Den oberoende utredning som säkerhetsrådet nu ställt sig bakom ska ledas av USA:s förre centralbankschef Paul Volcker. Han krävde ett resolutionsbeslut för att inleda arbetet och FN:s generalsekreterare Kofi Annan har också pressat på rådet.

Ett godkännade var inte självklart, bland annat Ryssland och Frankrike har varit tveksamma. Enligt Ekots källor är anledningen att flera företag från dessa länder finns med på listan över misstänkta.

FN-chefen Kofi Annan är mer oroad över anklagelserna att Benon Sevan, den högste FN-ansvarige för hjälpprogrammet, tillhör de mutanklagade. Även Annans son finns med bland de misstänkta.

Känsligt läge
Korruptionskandalen kommer i ett mycket känsligt läge. FN väntas ju spela en avgörande roll i maktöverförandet från USA-alliansen till irakerna själva, men inte minst republikanska FN-kritiker i USA ifrågasätter nu om världsorganisationen är lämpad för den uppgiften.

Resultatet av den oberoende utredningen väntas vara klart tidigast om tre månader, det vill säga långt efter 30 juni, när maktöverlämnandet enligt planerna ska inledas.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".