Liten chans till återförening av Cypern

Två dagar före folkomröstningen på Cypern om en återförening av den delade ön pekar det mesta mot att grekcyprioterna kommer att rösta nej och därmed förvägra turkcyprioterna inträde i EU. Ja-sidan på den grekcypriotiska delen av ön arbetar i hård motvind medan nej-sidan dominerar propagandan.

Bakom idyllen i den lantliga huvudstaden Nicosia döljer sig starka spänningar inför lördagens folkomröstning som kommer att förändra Cypern för alltid vilket än resultatet blir.

EU:s kommissionär för utvidgningen Gunter Verhofen har mist hoppet om ett ja och anklagar tillsammans med FN:s sändebud Alvaro de Soto Cyperns regering för att använda skrämselpropaganda för att säkra ett nej.

Tv portar EU och FN
Både EU:s och FN:s företrädare har portförbjudits från Cyperns statliga tv och på gator och torg och på bilarnas vindrutor möter ögat överallt ett stort svart ”oxi”, nej, medan ja-sidan har långt mindre resurser.

Ja-sägarna tvekar också att avslöja sig så som klimatet har blivit, men inte butiksägaren Michales Patsales, flykting sedan trettio år från den norra sidan.

Förlitar sig på FN
Michales Patsales hör till dem som skulle få återvända om planen går igenom. Han har varit tillbaka på besök i sin gamla by flera gånger det senaste året när den tidigare ogenomträngliga demarkationslinjen har varit öppen och han talar lyriskt om sitt hus och sina citronlundar.

Det är bara det att turkcyprioterna som tog över hans hus senare sålde det till en brittisk familj. Michales Patsales vet inte hur han ska få tillbaka sitt hus men är förvissad om att FN har tänkt på den saken. En sådan tillit till planen är svår att hitta i dag på den grekcypriotiska sidan.

Titti Nylander, Nicosia
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista