Centralbankschefen försiktig om räntan

Den starka tillväxten i den amerikanska ekonomin håller i sig, men än så länge har det inte lett till ökande priser. Det var budskapet från centralbankschefen Alan Greenspan på onsdagen, som ledde till fortsatta spekulationer om när det blir en räntehöjning.

Centralbanken kommer att fortsätta agera så att priserna hålls stabila, konstaterade Greenspan i ett av sina många som vanligt försiktigt balanserade uttalanden. Men innebörden var klar, höjningar av den rekordlåga räntan väntar så snart det kommer tecken på att inflationen tar fart.

Greenspan sa som väntat inget om när det kan bli aktuellt, väl medveten om beslutets inverkan både på den amerikanska ekonomin och världsekonomin.

Många spekulationer
Spekulationerna är just nu många. Att det kommer minst en räntehöjning i år tycks en majoritet bland bedömarna vara överens om. Åtminstone vissa tror på en stegvis höjning under hösten och att den amerikanska räntan vid årsskiftet kan ha gått från dagens 1 procent till 1,75.

Alan Greenspan kommenterade också marknaden negativa reaktioner på uppgifterna om kommande räntehöjningar, med bland annat sjunkande börskurser som följd.

Centralbankschefen sa att handlarna uppenbarligen tror att en höjd ränta kan leda till minskade vinster för företagen och sämre kursutveckling.

– Jag vet inte om de har rätt, kommenterade Greenspan med ett fniss.

Fler osäkerhetsmoment
Även bortsett från att han medvetet vill ligga lågt, så finns ju flera osäkerhetsmoment kvar i den amerikanska ekonomin. Bland annat den fortsatta sysselsättningsutvecklingen, lönekostnader, och yttre omständigheter, framför allt kriget i Irak.

Reaktionen från marknaden på Greenspans ränteuttalanden på onsdagen, blev inte så negativ som tidigare. Dow Jones gick marginellt uppåt, och Nasdaq plus 0,9 procent.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se