Mus-sensation.

Kaguyas pappa är en mamma - mus född av två kvinnliga föräldrar

Nu kan ett mänskligt samhälle utan män bli möjligt, åtminstone i teorin. Japanska och koreanska forskare har lyckats få fram ett däggdjur genom jungfrufödsel. Det är musen Kaguya, som har två mammor, men ingen pappa.

– Jag tror att det är viktigt ur forskningsaspekt. Framför allt att man lär sig förstå mycket mer om grundläggande biologiska mekanismer, som kan förklara till exempel missbildningar och allvarliga sjukdomstillstånd, framför allt hos barn, säger Jan Wahlström, professor i klinisk genetik vid Östra sjukhuset i Göteborg.

Kan man tänka sig att män blir överflödiga i framtiden?

– Det tror jag inte. Det är så att vi behöver ha både en manlig och en kvinnlig genetisk uppsättning för att det ska bli en bra och frisk individ.

Vill besvara biologiska gåtor
Resultatet av jungfrufödseln presenteras i dagens nummer av tidskriften Nature. Forskarna har haft som mål att besvara grundläggande biologiska frågor som varför däggdjur måste ha sex för att fortplanta sig.

Väldigt förenklat har forskarna har tagit innehållet i ägg från en stam genförändrade nyfödda mushonor som ännu inte utvecklats fullt ut och fört över de i vuxna mushonors äggceller. Därefter har man lyckats få äggen att delas sig.

Skador av genförändring
Resultatet har blivit 28 musungar med två mammor, men de flesta dog med svåra fosterskador. Just skador vid genförändringar uppvisade också det berömda klonade fåret Dolly för sju år sedan.

– Riskerna är naturligtvis att man får skador och missbildningar hos de individer som framställs på det här sättet. Det är de närliggande riskerna. Men naturligtvis är det också fråga om etiska aspekter också.

Tror du att vi någonsin kommer att kunna manipulera naturen på ett sådant sätt att man skulle kunna få fram friska individer?

– Med den horisont vi har i dag så kan jag inte se att det är möjligt. Jag tror att naturen är smartare än vi tror, mycket smartare, säger Jan Wahlström.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista