Färre jobb trots ökad produktion

Produktionen ökar återigen i de svenska teknikföretagen, men trots det minskar antalet jobb. Den prognosen gör Teknikföretagen i en ny rapport om hur utvecklingen kan bli i år för de bolag som finns inom verkstadsindustrin.

Sammantaget går det alltså att säga att aldrig hittills kommer så få tillverka så mycket för så många. I siffror betyder det att värdet på det som produceras i de svenska teknikföretagen väntas öka från omkring 675 miljarder kronor till över 700 miljarder, vilket motsvarar nästan en tredjedel hela den svenska bruttonationalprodukten.

Antalet anställda minskar
Trots att konjunkturen ljusnar betyder det inte att industrijobben väntas bli fler i år. Tvärtom väntas antalet anställda minska med över 5 000, till en bra bit under 350 000 personer.

Att produktionsvärdet i genomsnitt för teknikföretagen väntas öka med omkring fyra procent räcker det alltså inte till för att jobben ska bli fler eftersom effektiviteten i tillverkningen ökar ännu snabbare.

Prispress
Den bilden blir ännu tydligare när det gäller produktionsvolymen som ökar mer än värdet, vilket beror på att det pågår en ständig prispress på de tillverkade varorna.

Det gäller inte minst för bolag inom elektronik och telekom, med Ericsson i spetsen, som trots det ändå väntas bli den bransch som ökar mest i år, med 15 procent. Därefter kommer förra årets etta, bil- och transportföretagen, med åtta procent och därefter maskinindustrin med mer blygsamma tre procent.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".