Justitieministerns farhågor bekräftade

Justitieminister Thomas Bodström har länge misstänkt att det förekommer diskriminering i svenska domstolar. Det säger han i en kommentar till att personer med utländsk bakgrund som kört rattfulla döms strängare än svenskar, som gjort sig skyldiga till exakt samma brott. Justitieministern tycker att det bekräftar hans egna farhågor.

– Domstolsvärlden är en värld där det finns nästan bara svenskar och när det är på det sättet finns det alltid en risk för att det finns en strukturell diskriminering, säger Thomas Bodström.

Vad betyder det för likheten inför lagen?

– Att vi naturligtvis måste fortsätta att arbeta för att det ska försvinna och det är också det som görs. Detta dyker inte bara upp i den här undersökningen utan det bekräftar de misstankar vi har haft.

Vad har du för egen erfarenhet från de här frågorna från din tid som försvarsadvokat?

– Att det påverkar väldigt mycket hur man kan utrycka sig och att det är väldigt viktigt att domarna inte tar hänsyn till hur man utrycker sig. När en domare fattar ett beslut är det inte alltid bara medvetna och rationella saker som ligger till grund för det. Ingen människa kan styras av hur man omedvetet uppfattar saker och ting, säger justitieministern.

Kristina Hedberg, Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista