Hovrätten dömde som tingsrätten om Vilksbrand

I tingsrätten fick bröderna, 21 och 20 år gamla, tre respektive två års fängelse för brandattentatet mot konstnären Lars Vilks. Nu har hovrätten fastställt den domen. Åklagaren hade yrkat på en straffskärpning med sex månader för bröderna.

På torsdagen meddelade hovrätten att man fastställer den dom som föll i tingsrätten.

Åklagaren ville ha straffskärpning medan bröderna ville frias. De var mycket upprörda när hovrättsförhandlingen avslutades, hävdade sig oskyldiga och menade att någon försökt sätta dit dem.

Lars Vilks var inte hemma i sin bostad norr om Höganäs vid attacken då bland annat brandfarlig vätska sprutades in i köket. Elden självslocknade, men kunde enligt räddningstjänsten vållat stor skada.

Bland bevisen mot bröderna finns deras brända jackor som hittades utanför huset med körkort, bankkort och lägenhetsnycklar i fickorna.

Den yngre brodern sökte sig också till sjukhuset för brännskador samma natt som det brunnit.

Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att brottet är av mycket allvarligt slag eftersom det var ett angrepp på yttrandefriheten.

Rätten skriver att det inte råder något tvivel om att brödernas handlande var ett sätt att hämnas på Lars Vilks för att denne i sin konstnärliga framställning "utnyttjat sin författningsenliga yttrandefrihet på ett sätt som de ogillade".

TT

Attentatet mot Vilks

Den 14 maj sprutades brandfarlig vätska in genom ett krossat fönster i Lars Vilks bostad. En gardin antändes bland annat, men elden självslocknade. Vilks var inte hemma och ingen skadades.

Bröderna greps ganska snart sedan deras personliga ägodelar hittats på brottsplatsen. De är muslimer och har i förhör sagt att de känt sig kränkta av Vilks teckning, som föreställer Muhammed som rondellhund.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".