USA återanställer före detta Saddamanhängare

I en omsvängning i sin Irakpolitik planerar USA att återanställa tusentals medlemmar av Saddam Husseins Baathparti och före detta irakiska militärer, rapporterar amerikanska medier på torsdagen. Bland andra har amerikanska befälhavare varnat för konsekvenserna av att fortsätta stänga ute delar av den irakiska befolkningen.

En nödvändig eftergift i sista stund. Så betecknade en politisk kommentator planerna som USA:s högste civile ansvarige i Irak, Paul Bremer, väntas presentera inom kort, men som bland andra Washington Post rapporterar om i dag, torsdag.

Välutbildade behövs
Det handlar om ett försök att försöka vända den negativa våldsutvecklingen, inte minst i den så kallade sunnitriangeln, genom att ge tillbaka sunnimuslimerna lite av den makt och de positioner de hade under Saddam Husseins tid, men som USA-alliansen tog ifrån dem efter invasionen.

Det handlar också om en insikt att många av de mest välutbildade, till exempel läkare och lärare, som tvingades lämna sina arbeten för att de tillhörde Saddam Husseins Baathparti, är de som mest behövs i återuppbyggnadsarbetet.

Redan från början sades att många av dem var partianslutna enbart för att kunna göra karriär, och vad USA vill nu återanställa dem som inte har haft direkt anknytning till den förra regimens toppskikt.

Etnisk fördelning
Två amerikanska generaler på plats i Irak, varnade tidigare i veckan för konsekvenserna om inte även sunnimuslimerna, som är i minoritet, får en central roll i återuppbyggnaden. I det svåra arbetet att bygga upp en ny irakisk armé har USA-alliansen redan återanställt generaler från Saddam-tiden.

Ett dilemma för Bushregeringen är hur shiiterna, som är i majoritet men som varit förtryckta, kommer att reagera på de nya planerna. För att försöka möta eventuell kritik så valde USA-alliansen en etnisk och religiös fördelning när generalerna tillsattes, skriver Washington Post, av de tre första var en sunnimuslim, en shiit och en kurd.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista