Fångar tände eld på Kumlafängelset

Säkerhetsavdelningen på Kumlafängelset fick utrymmas på torsdagen efter att två livstidsdömda fångar hotat personalen och tänt eld på avdelningen. På avdelningen fanns tre fångar som tidigare har hungerstrejkat i protest mot skärpta rutiner efter fritagningen från Kumla i vintras.

Anna Henningsson från Nerikes brandkår var räddningsledare på platsen.

– Det brann kraftigt ut genom flera fönster i flera rum på avdelningen. Lågorna slog upp över fasaden och hela avdelningen var kraftigt rökfylld, säger Anna Henningsson.

Omfattande skador
I den kraftiga röken inne på avdelningen gav fångarna snart upp och kunde tas om hand av fängelsets egen personal.

Branden kunde sedan släckas, men avdelningen har nu omfattande skador av rök, värme och sot.

På säkerhetsavdelningen ska det egentligen finnas sex fångar men efter vinterns rymning från fängelset har det bara varit tre fångar på avdelningen. De tre hungerstrejkade en dryg månad tidigare i år i protest mot att de drabbades av hårdare säkerhetsrutiner efter rymningen, trots att de inte var inblandade i den själva.

Reaktion på restriktioner
Fängelsets chef Christer Karlsson är säker på att dagens anlagda brand också var en protestaktion.

– Vi bedömer att det är en reaktion på de mer restriktiva regler som nu gäller på säkerhetsavdelningarna både på Kumla och Hall. Det har ju blivit mera restriktioner runt besök och telefon efter fritagningen, säger Christer Karlsson. 

Gabriel Stenström, SR Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".