Blair förklarar sig om EU-omröstningen

Den brittiske premiärministern Tony Blair sade på torsdagen att han såg sig tvungen för att han inte skulle bli ansedd som odemokratisk och att debatten skulle handla om det i stället för om britternas roll i Europa.

Blair talade på en presskonferens i London, där han krävdes förklaringar till sin kovändning om en folkomröstning.

– Frågan var vad jag skulle göra, sade Blair. Tillbringa ett år till med att debattera varför jag är så odemokratisk och arrogant och vägrar låta folket bestämma, eller säga ok, om det är vad folk vill ha så låt oss ha en folkomröstning och debattera sakfrågan, vad som faktiskt står i en kommande grundlag och inte myterna om den, sade han.

Blair, som stundom verkade både besvärad och irriterad över enträgna frågor om helomvändningar och om vad han gör om britterna säger nej, sade att en folkomröstning är enda sättet att övertyga britterna i sakfrågan.

För debatten hittills har gått Blair emot, medgav han. Han har inte övertygat det EU-skeptiska Storbritannien och inte de rabiat EU-kritiska och mäktiga tabloidtidningarna.

En politiker måste kunna ändra sig ibland, sade Blair. Om man inte har kunnat övertala folk på ett sätt får man försöka göra det på ett annat.

– Men, sade Blair aningen uppgivet, hur jag än gör blir det fel. Säger jag nej till en folkomröstning är jag arrogant, säger jag ja är jag svag, sade Tony Blair.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista