Studenters betyg kan omprövas

Högskolestudenter kommer från nästa år att få rätt att få sina betyg omprövade men bara om det finns ett uppenbart fel och ändringen kan göras enkelt. Det har regeringen beslutat.

Michail Turnovski som läser materialteknik på Tekniska högskolan i Stockholm är nöjd med förändringen:

– Ja det låter ju väldigt bra. Några av mina kompisar har blivit orättvist behandlade enligt vad jag tyckte och då var dörren stängd från examinatorn, han tyckte att: nej så är det punkt slut.

Rätt att byta examinator
Sveriges förenade studentkårer, SFS, har länge efterfrågat en större rättsäkerhet för studenter. Nu har regeringen beslutat om ett antal åtgärder.

Studenter kommer bland annat få rätt att byta examinator efter två underkända skrivningar. Dessutom får man stöd i högskoleförordningen när det gäller att få ett betyg omprövat, men bara om betyget är ”uppenbart oriktigt och ändringen kan göras snabbt och enkelt”.

Sveriges förenade studentkårers ordförande Ignacio Vita är inte alldeles nöjd med förändringarna.

– Det finns en risk i att förslaget är väldigt luddigt, där man först kräver att betyget ska vara uppenbartoriktigt och dessutom att ändringen ska kunna ske snabbt och enkelt. Det här blir tolkningsfrågor och det kan begränsa studenters möjlighet att få ett betyg omprövat.

Tidigare praxis
Skillnaden blir i alla fall att det som tidigare varit praxis på de flesta universitet, nu hamnar i högskoleförordningen och alltså blir en garanti för alla studenter. Ebba Jansson är ansvarig för rättssäkerhetsfrågor för studenter vid Södertörns Högskola.

– Jag tycker att man hade kunnat gå lite längre när det gäller just omprövning av betyg, därför att det är fortfarande examinatorn som fattar det slutliga beslutet, säger Ebba Jansson.

Men utbildningsminister Thomas Östros, menar att det här är ett viktigt steg för studenternas rättssäkerhet.

– Det stärker studenten i de fall där man kan visa tydligt för sin examinator att: här har det ju faktiskt blivit fel. Och då får man också en förordning till stöd för sin argumentation för förändring, säger han.

Sara Heyman
sara.heyman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".