Läkarregister ska göra det säkrare för patienterna

Nordiska rådets välfärdsutskott vill nu införa ett gemensamt nordiskt elektroniskt register över sjukvårdspersonal för att öka patientsäkerheten. Frågan aktualiseras efter att en läkare fått sin specialistlegitimation indragen i Norge nu arbetar i Sverige.

Ett gemensamt register skulle öka patientsäkerheten, tror moderata riksdagsledamoten Jessica Polfjärd som sitter med i Nordiska rådets välfärdsutskott.

– Vi har ju sett att det finns brister i möjligheten att kontrollera just sjuk- och hälsovårdspersonal.

– Vi har ju också sett konkreta exempel på läkare som turnerat runt i de nordiska länderna och fortsatt att arbeta trots att man har anmärkningar från andra länder, säger Polfjärd.

Alla uppgifter finns redan i dag registrerade i respektive land, men välfärdsutskottet vill nu att registrerna samordnas. Frågan har aktualiserats sedan det i maj blev känt att en läkare blivit av med specialistlegitimation i Norge, efter att ha felbehandlat flera patienter, nu arbetar i Sverige. Hon togs först ur tjänst, men det har nu tagit beslut att hon kan fortsätta jobba, med handledning.

Sedan tidigare har de nordiska hälsoministrarna kommit överens om att inleda ett bättre utbyte av information om sjukvårdspersonal inom nordiska länderna. Nu kommer alltså Nordiska rådets välfärdsutskott med ett förslag om ett gemensamt register. Något som skulle kunna bli verklighet om ett år ungefär, om alla instanser är positiva.

Läkarförbundet ser bara fördelar, enligt förbundsordförande Eva Nilsson Bågeholm.

– Vi tycker det är ett bra förslag om myndigheterna sinsemellan har ett register där man snabbt kan veta hur läkare har fungerat i de andra nordiska länderna.

– Det här är ju viktigt för patientsäkerheten, att få det så säkert som möjligt för patienterna, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista