Uppåt för it och telekombranschen

På fredagen kommer telekomföretaget Ericssons rapport för årets första kvartal och man har redan förvarnat om att vinsten blir högre än vad man räknat med. Men det finns också tecken på att det börjar se bättre ut för de mindre företagen i telekom och it-branschen.

Investeringarna i mindre IT- och telekomföretag kommer att öka väsentligt i år, enligt Svenska Riskkapitalföreningens vd Tom Berggren.

– Sju av tio av riskkapitalisterna tänker investera mer under 2004 än under föregående år. Det är betydligt fler som vill investera mer då än vad de har sagt året innan och året dessförinnan, säger han.

Men optimism har det ju funnits delvis tidigare år här - vad är det som talar för att man ska tro på det i år just?

– Ja konjunkturen vänder, vilket betyder att det blir lättare att sälja, att man kan öka försäljningen, att även storföretagen kan våga prova nya produkter och tjänster.

Riskkapitalföretagen tror alltså själva att de kommer att investera mer pengar i fler företag i år - och det är i just telekom och IT-branschen man tror att flest investeringar kommer att ske.

Nu har ju riskkapitalisterna länge velat se en vändning för branschen, för att de skall våga satsa pengar, men då har börsutvecklingen satt stopp för planerna.

Värdet stiger
Nu när börsen stiger då stiger också värdet på aktierna i de bolag som riskkapitalisterna investerar i. Det är positivt, säger Tom Berggren.

– Det är lätare att välja att investera om man inte tror att priset på aktierna kommer att gå ner. Nu tror de flesta att både börs och värdet på onoterade aktier har bottnat ur och är på väg uppåt igen. Det är ju en av de avyttringsmöjligheter som finns, att avyttra genom börsen eller att sälja till något större företag.

Det är helt enkelt då man tjänar pengarna?

– Ja och det är då man får möjlighet att investera nya pengar i nya projekt och nya företag, säger Tom Berggren.

Fler jobb
Riskkapitalisternas återuppväckta vilja att investera i Telekom och IT kommer alltså leda till att fler mindre företag kommer att få ett bättre luftdrag under vingarna, men det kommer också att innebära fler jobb i branschen, enligt Tom Berggren.

– I snitt ökar sysselsättningen i portföljbolagen med 23 procent per år, så det här är en väldigt viktig faktor för tillväxten och för de nya jobben. Sju av tio av våra medlemmar räknar med att investera mer under 2004.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".