Folkpartist kritiserar intern EU-debatt

Lars Leijonborg och ledningen för folkpartiet måste ena det splittrade partiet och reparera den skada som förslaget om övergångsregler inneburit. Det säger Lennart Rohdin, tung folkpartist och före detta statssekreterare hos Birgit Friggebo.

– Jag hoppas och tror att de har lärt sig av reaktionerna inom partiet. Det har skadat både trovärdigheten när det gäller flykting- och invandringspolitiken, men också europapolitiken, två av de fundament, som partiet har byggt sin profil på. Jag tror att det gäller att bli ännu tydligare när det gäller att slå vakt om liberala grundvärden, både när det gäller invandringsfrågor och när det gäller europafrågor, säger Lennart Rohdin.

Går det bara att släta över Lars Leijonborgs uttalande att de nya EU-medborgarna kan komma att utnyttja vårt socialförsäkringssystem?

– All politik är långsiktig och det går inte att släta över någonting med ett uttalande eller ett utspel. Det handlar om att man visar under en längre tid i det man gör. jag tror att det här beslutet tyder på den vilsenhet som jag tycker mig ha sett sedan valet 2002 om rollen för ett större folkparti, än vad vi alla varit vana vid, enligt Rohdin.

Tror du man kan vänta sig en annan tydlighet frånpartiledningen under kommundagarna i helgen?

– En partiledning ska vara de som visar ledarskap när läget är problematiskt. Jag förutsätter att vår partiledning känner läget i partiet och känner de krav som ledarskapet kräver och kommer att visa den tydligheten. Det får inte råda någon tveksamhet om att folkpartiet fortfarande är det stora europapartiet, säger Lennart Rohdin, som i protest mot förslaget om övergångsregler för en tid sedan hoppade av som kandidat till Europaparlamentsvalet för Folkpartiet.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista