Turkcyprioter kan bli EU-medborgare även om det blir nej till ening

Även om en av sidorna i folkomröstningen om ett enande kommer en majoritet av cyprioterna att bli EU-medborgare. Detta eftersom många från den turkiska sidan har cypriotiska pass.

Under det år som har gått sedan stilleståndslinjen på ön blev möjlig att passera, har merparten av turkcyprioterna kunnat gå över till den internationellt erkända delen och skaffa sig de cypriotiska pass de har rätt till.

Sevgul Uludag, som är en obekväm journalist i opposition mot den turkiska ockupationen, ser fram emot den första maj, när hon kan vända sig till EU om hennes mänskliga rättigheter kränks.

– Grekcyprioterna litar inte på att turkarna i längden ska respektera FN-planen, säger den turkcypriotiska journalisten Sevgul Uludag. Det gör hon själv inte heller.

– Allt hänger på vad som händer i Turkiet och vad stormakterna är på för humör, säger Sevgul Uludag.

Hon anser att grekcyprioterna har rätt när de kräver garantier. Men samtidigt tror hon att det snart kommer en ny chans, vad än EU och FN säger just nu.

Hon tror att det blir en ny folkomröstning före årets slut och påminner om vad som hände i Irland.

Sevgul Uludag har kämpat för Cyperns enande i alla år och hon har inte givit upp än.

Titti Nylander, Cypern
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista