Persson varnar för anti-amerikanism

Nästa vecka reser statsminister Göran Persson till USA för ett möte med president Bush. Statsministern anser att det finns mycket att kritisera i USA:s politik men varnar för ”reflexmässig” anti-amerikanism.

– Jag kommer att ha mycket intensiva dagar, på högsta möjliga politiska nivå, i USA. Hur mina samtal på 30-35 minuter med presidenten, som är mycket lätt att prata med, utfaller återstår att se, sade Göran Persson.

Cubasvensken ska tas upp
På torsdagen, när han svarade på frågor av riksdags-ledamöter, sade Göran Persson att han ville ta upp situationen i Irak och i Mellanöstern och det ekonomiska läget i världen. Han svarade också ja i riksdagens frågestund på frågan om de svenska kraven om frigivande av Mehdi Ghezali, den svensk som sitter fången på USA:s bas på Cuba, Guantánamo, skulle tas upp under besöket.

– Vi tänker självklart, på lämpligt sätt, ta upp frågan när jag besöker Vita Huset, sade han.

Annat svar senare
En kvart senare, svarade Göran Persson de församlade journalisterna att han ännu inte bestämt sig för om Guantanamosvenskens fall skulle tas upp vid besöket.

– Det får vi se. Jag har inte bestämt det än, sade Persson.

Statsminister Göran Persson har tidigare varnat för reflexmässig anti-amerikanism i kritiken av USA:s agerande i olika frågor. Han tycker att det fortfarande finns skäl att utfärda en sån varning.

– Vi är kritiska till en del, för att inte säga, mycket av det den amerikanska regeringen gör. Det får inte förväxlas med ett allmänt fördömande av landet och deras politiska system.

– Den reflexen som finns, inte minst i min generation och i våra barns generation, att se allt i svart får inte ta överhanden.

Vilka skäl finns det att kritisera Bushs regim?

– Jag tycker att utvecklingen i Irak är mycket farlig. Jag tvivlar inte ett ögonblick på vad den amerikanska regeringen vill uppnå men det är svårt att se att man den 30 juni skulle ha en administration att lämna över till.

– Det är väldigt svårt att se hur det ska gå till i praktiken därefter när vi sedan ska se någon annan hävda säkerheten om marken. Det är också väldigt svårt för mig att se det Bush har gjort den senaste tiden i relationerna med Israels premiärminister Sharon skulle ha bidragit till att göra Mellanösternfrågan enklare att lösa, säger Göran Persson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista