Lättare för polacker få jobb i Sverige

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams vill göra det lättare för polacker att söka jobb i Sverige. Genom att utbilda polska arbetsförmedlare hoppas Ams slå undan benen för privata företag som idag tjänar pengar på att förmedla arbete.

En polack ska till exempel kunna få veta vilka lediga jobb som finns i Sverige och var de finns, säger Leif Sturesson på Ams.

– Om jag är byggnadsarbetare från Polen och vill jobba i Sverige under ett år, då så ska den polska arbetsförmedlingen ganska snabbt kunna tala om var i Sverige det eventuellt finns behov av arbetskraft. Det säger Leif Sturesson på Ams.

– Vi är från svensk sida väldigt intresserade av att den polska arbetskraften behandlas på samma sätt som den svenska, med avtalsenliga löner och samma vilkor som stämmer överens med de som gäller för de svenska arbetstagarna, att man jobbar vitt och inte svart till exempel, säger han.

Detta är ett sätt att slå undan benen för de privata förmedlingsfirmor som finns, som mot en provision kopplar samman arbetssökande polacker med svenska arbetsgivare. Det kan kosta mellan ett par tusen och 10 000 kronor att få ett jobb, som ofta är svart, i Sverige.

Men Ams vill också utbilda polska arbetsförmedlare.

– Det finns inte många alternativ. Jag tror inte att polska arbetsmarknaden har särskit stor kunskap om den svenska arbetsmarknaden och möjligheterna till arbete och det vill vi försöka bidramed från svensk sida, säger Leif Sturesson på AMS.

Mattias Hemmingsson
mattias.hemmingsson@sr.se

Mer om det här i P1-programmet Pengar fredag 10.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".