"Reumatiker får lida för dyra mediciner"

Kostnaden för de nyaste biologiska läkemedlen mot inflammationer i lederna medför att många reumatiker lider i tysthet eftersom medicinerna är för dyra, menar Reumatikerförbundet.

På fredagen presenterade Reumatikerförbundet en lista som visar att reumatikervården varierar kraftigt över landet.

Kosten på M/S Smärtan kan ingen klaga på. Vita och svarta tabletter, citrongula och morotsröda dragéer, barmhärtiga drinkar i små bägare av plast. Rasslande försvinner medicinvagnen i natten men M/S smärtan stävar vidare. Så diktade Werner Aspenström om långvarig smärta. 

Reumatiker är hårt drabbade av värk men de nyaste biologiska läkemedlen har visat sig kunna hjälpa många av dem som inte får hjälp av traditionell behandling. De skrivs dock inte ut till alla som behöver menar Reumatikerförbundet. 

Enligt försäljningsstatistik från Apoteket behandlas patienter tre gånger så ofta med de nya medlen i Skåne, Kronoberg och Gotland, jämfört med Sörmland, Blekinge, Örebro och Värmland. 

Forskningshandläggare Jan Bagge vid Reumatikerförbundet tror att landstingen är rädda för den höga kostnaden. Att behandla en patient kan kosta 100 000 kronor per år. 

– Vi är rädda för det. Vi vill ha upp det här på bordet. Vi har ju hört att vissa landsting lägger ut den här kostnaden direkt på kliniker och ställer medicinkostnader mot personalkostnader. Då tror vi att det lätt blir så att man håller igen på förskrivningar för att inte hota personals anställningar, säger Jan Bagge, forskningshandläggare vid Reumatikerförbundet. 

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se