Häktad begärs utlämnad till Marocko

Den svensk med marockanskt ursprung som sitter häktad i Danmark efter en stor razzia utanför Köpenhamn i slutet av mars har nu begärts utlämnad av Marocko. Anklagelserna mot mannen är fortfarande hemliga.

Danska justitiedepartementet bekräftar nu för Ekot att man fått en officiell begäran från Marocko om utlämning av svenskmarockanen och att ärendet skall snabbehandlas.

Anklagelserna mot mannen är fortfarande hemliga men en tjänsteman på Marockos ambassad i Stockholm har tidigare sagt till Ekot att den 38-årige svenske medborgaren har kopplingar till bombdåden i Casablanca i maj förra året, som krävde 45 människors liv.

Enligt kontorschef Christian Nielsen på danska justitiedepartementets internationella kontor kan 38-åringen begära en domstolsprövning av ett eventuellt utlämningsbeslut.

Säpo har tidigare bekräftat att man samarbetat med den danska säkerhetspolisen i ärendet och 38-åringen som var efterlyst av Interpol kunde gripas vid dansk antiterroristpolis vid en razzia utanför Köpenhamn.

Svenska myndigheter kan inte agera om en svensk medborgare som är internationellt efterlyst grips i ett annat land.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se