Arbetsmiljöverket har de senaste fem åren fått ett minskat anslag på 115 miljoner. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Allt färre inspektioner av arbetsmiljön i skolorna

En sammanställning av Arbetsmiljöverkets inspektioner de senaste fem åren visar att inom skolan är grundskolan den största förloraren. Där minskade kontrollerna med 75 procent.

Stefan Hult, branschsamordnare på Arbetsmiljöverket i skolfrågor, beklagar att man i dag inte prioriterar arbetsmiljön - barns skolmiljö.

– För några år sedan fick vi minskade resurser som inneburit att vi har fått göra andra prioriteringar och jobba på ett annat sätt. Det har inneburit att skolan inte har varit något av de prioriterade områdena som vi har blivit tillsynta.

Arbetsmiljöverket har de senaste fem åren fått ett minskat anslag på 115 miljoner, från 555 miljoner till 440 miljoner. Samtidigt har man minskat med cirka 100 inspektörer.

Konsekvenserna syns bland annat i skolan. I gymnasieskolan och grundskola har inspektionerna minskat med 70 respektive 75 procent. Inom förskolan har inspektionerna under samma femårsperiod minskat med 40 procent.

Arbetsmiljöverkets skolsamordnare, Stefan Hult, som i många år gjort en kontinuerlig inspektion i skolornas slöjdsalar, kemisalar och matsalar, beklagar att man i dag inte kan redogöra för hur arbetsmiljön ser ut för uppskattningsvis 1,5 miljoner elever och lärare.

– Vi har ingen uppfattning efter som vi inte har någon systematisk tillsyn.

Man vet bara att utifrån anmälningar och olyckor som skett så är en stor del knutet kring hot och våld inom skolan.

– Väldigt många händelser som kommer in till oss är knutna till hot, våld, kränkningar och diskriminering.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg bekräftar att man inte prioriterar skolmiljöer i sitt arbete.

– Det är ett område som givetvis är väldigt viktigt, men som vi under de senaste åren har valt att inte ha bland våra prioriterade frågor.

De prioriteringar som verket gör styrs bland annat politiskt, säger generaldirektören.

– Det är regering och riksdag som avgör ramarna och vi anpassar oss efter dem.

Att Arbetsmiljöverkets inspektioner i skolorna minskat kan leda till stora skillnader i arbetsmiljön mellan skolor och mellan kommuner, säger Sveriges Elevråds centralorganisations ordförande Samir El-Sabini.

– Det kommer självklart vara så att man prioriterar ned det arbetet. Om det sker färre inspektioner så anses det inte vara lika stor vikt att elever har en god arbetsmiljö och det blir än mer godtycke för skolledning eller inom varje kommun. Det är väldigt problematiskt.

Maria Repitsch

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista