Byggstrejk kan få stor effekt

Strejken bland de drygt 200 byggnadsarbetare som är anslutna till fackförbundet Seko berör bland annat bygget av tunneln genom Hallandsåsen och järnvägen Botniabanan, samt arbetet på arbetet på 21 asfaltsverk runt om i landet.

Att anställda på asfaltsverk är uttagna i strejken påverkar flera vägbyggen, bland annat bygget av E4:an söder om Örkelljunga där Christer Cederholm är projektchef.

– Det här har ju en dominoeffekt. Blir inte asfalten lagd så drabbas alla jobb som kommer efter asfaltsläggningen. Ju längre det varar desto mer blir påverkat, säger Christer Cederholm

Seko accepterade inte budet
Konflikten mellan fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier handlar om vem som ska representera facket i lokala förhandlingar.

Strejken bröt ut på fredagsmorgonen efter att medlarna under natten lämnat ett slutbud till parterna. Seko accepterade inte det slutbudet.

Drygt 200 byggnadsarbetare är nu uttagna i strejk men trots att det är rätt få som strejkar kommer effekten att bli tydlig.

Flera byggen berörs
Sekoanslutna vid flera asfaltsverk strejkar, liksom vid stora väg- och järnvägsbyggen.

Bygget av tunneln genom Hallandsåsen som står helt still idag, säger ombudsmannen Paul Svensson.

– Gubbarna sitter inne i sina bodar och utför inget arbete.

Vilka konsekvenser får detta i längden?

– Byggprojektet kommer ju bli försenat. Alla leveranser in till byggarbetsplatsen är ju också stoppade sedan i morse, säger Paul Svensson.

Botniabanan drabbad
Bygget av järnvägen Botniabanan längs norrlandskusten drabbas också av strejken. Enligt Åke Gilén, sprängare vid bygget av Botniabanan utanför Örnsköldsvik, är strejken viktig på lång sikt.

– Men idag känns det som att vi kunde ha jobbat. Men vi ställer naturligtvis upp och är lojala och strejkar, säger han.

Seko varslade på fredagen om att strejken kommer att utvidgas den 5 maj om konflikten inte är löst då.

Tove Svenonius i samarbete med SR Kristianstad och SR Västernorrland
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".