Terrorhäktade misstänks för dåd i Irak

Bland misstankarna mot de män som häktades på torsdagen i Stockholm finns misstankar om inblandning i ett terrordåd i norra Irak, erfar Ekot. Det handlar om självmordsattackerna i staden Arbil i februari, då fler än hundra personer dödades.

Enligt uppgifter till Ekot så ligger flera månaders telefonavlyssning bakom den bevisning som läggs de fyra männen till last.

Åtminstone en av männen, möjligtvis flera, ska ha fört samtal som enligt åklagaren tyder på att de är inblandade i ett större terrordåd i den kurdiska staden Arbil i norra Irak. Där dödades över hundra människor i början av februari i år, när självmordbombare sprängde sig till döds.

Attentaten bedömdes som ett straff för de etablerade kurdiska krafternas samarbete med den amerikanska ockupationsmakten i Irak.

Koppling till islamistisk grupp
En islamistisk organisation som kallar sig för Ansar al-Sunna tog på sig skulden för dådet i Arbil, organisationen anses vara en utbrytargrupp ur en annan organisation Ansar al-Islam.

Uppgiften om en koppling till Ansar al-Islam stöds också av norska Säpo som har bekräftat för Ekot att en av männen som nu sitter häktade har anknytning till den organisationen.

Låg misstankegrad
Enligt åklagaren består det misstänkta terroristbrottet av mord och allmänfarlig ödeläggelse riktat mot staten Irak, med syfte att inge allvarlig fruktan mot en befolkning eller befolkningsgrupp.

De fyra terrormisstänkta männen greps i måndags. Tre av dem bor i Stockholmstrakten, den fjärde är inte folkbokförd i Sverige. De häktades på torsdagskvällen som skäligen misstänkta för terroristbrott, vilket är den lägre misstankegraden. Alla fyra har nekat till brott.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista