Tusentals hemlösa i Bangkok efter brand

I Bangkok förstörde på fredagen en eldsvåda 700 bostäder i ett slumområde och ett stort antal enklare flerfamiljshus. Flera tusen människor har blivit hemlösa. Det var den värsta branden i Bangkok på närmare 20 år.

När kvällsmörkret sänkt sig över Bangkok bolmar det fortfarande av ordentlig rökutveckling i Tungmahamekområdet i centrala Bangkok.

Förlorat allt
Närmare 4 000 människor har blivit hemlösa här. Saranya är en 36-årig trebarnsmamma som förlorat i stort sett allt. En tv-apparat och några plastpåsar har hon och hennes barn räddat.

Nu vet inte Saranya vart hon ska ta vägen. Tillfälliga övernattningslokaler har ordnats i några skolor i närheten.

Kortslutning kan ha legat bakom
I Bangkok är det inte långt mellan lyxbostäder, flerstjärniga hotell, märkesbutiker och enkla slumbostäder. Inte långt från området där flera kvarter blev lågornas rov ligger den danska, den australiska och den tyska ambassaden. I samma område finns den thailändska invandrarmyndigheten.

Orsaken till branden är inte klarlagd men brandbefäl på platsen misstänker att det kan ha blivit kortslutning i elledningar och att gasbehållare som finns i bostäderna antänts och att det sedan lett till en explosionsartad brand.

Lars Gunnar Erlandson,
Tungmahamek-området, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".