Posten vägrar lägga ut valsedlar för Junilistan

Statliga svenska Posten vill inte lägga ut valsedlar i postkontoren till den EU-kritiska Junilistan som ställer upp i EU-parlamentsvalet.

En begäran från Junilistan har besvarats med att det inte finns plats och resurser för detta.

– De partier som fått minst en procent av rösterna vid något av de två tidigare valen, deras valsedlar ska finnas utlagda på röstningsställena och då också poströstningsställena, säger Postens presschef Mattias af Geijerstam.

Lundgren mycket upprörd
Junilistans ordförande, Nils Lundgren är mycket upprörd över Postens vägran att sälja tjänsten att lägga ut valsedlar på postkontoren.

– Det här är nu ett kommersiellt företag, ett aktiebolag som säljer tjänster och annonserar om detta och när vi kommer och frågar om den tjänsten och de svarar att de inte vill tala om det överhuvudtaget, säger Nils Lundgren.

Skulle kunna sälja tjänsten
Junilistans medlemmar har möjlighet att själva lägga ut valsedlarna på postkontoren. Men det finns inget hinder för Posten sälja den här tjänsten, säger Mattias af Geijerstam.

– De erfarenheter vi har sedan tidigare av sådana uppdrag är att det är väldigt svårt att hålla en godtagbar kvalitet, att vi hela tiden ska kunna uppdatera och se till att det finns valsedlar på plats, säger han.

Skrev för förklaring
Nils Lundgren har nu skrivit ett ampert brev till Postens vd Erik Olsson och bett honom förklara Postens kommersiella policy.

– När de svarar så här är det ändå något sjukt bakom, säger Nils Lundgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista