Sharon anser sig inte bunden av löftet att freda Arafat

Den israeliska premiärministern Ariel Sharon känner inte sig länge bunden till ett löfte som han tidigare gett USA:s president att inte döda den palestinska presidenten Yassir Arafat. Uttalandet gjorde Ariel Sharon i en intervju i israelisk tv på fredagskvällen.

– Jag lovade det för tre år sedan men jag har själv nu befriat mig från det löftet, sa Ariel Sharon i tv-intervjun.

Därmed spädde han på de farhågor som palestinska representanter uttalat de senaste dagarna: att Yassir Arafat nu står på tur efter morden på de två Hamasledarna, schejk Ahmed Yassin och Abdel Azis Rantissi.

Borde ha skjutit enligt Sharon
Ariel Sharon har många gånger sagt att han önskat att Arafat vore död och att det var ett misstag att de israeliska krypskyttarna som hade Arafat på sitt korn i samband med invasionen i Libanon sommaren 1982, inte fick klartecken att skjuta.

De senaste åren har Sharon så att säga lekt med fingret på avtryckaren i form av olika uttalanden. Skarpast var det för två år sedan när israeliska pansarvagnar stod utanför det palestinska högkvarteret i Ramallah.

USA har motsatt sig
Då ingrep USA och varnade Israel och Sharon. Rör inte Arafat. USA har hittills setts som en garant för Arafats liv och även om den amerikanska administrationen inte har ändrat sin inställning, så är det inte längre lika självklart att det har någon betydelse.

– Jag sa det till George Bush att jag ändrat mig, sa Sharon i intervjun men utan att avslöja hur USA:s president reagerade.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista