Fattigdom minskar tack vare framsteg i folkrika Kina och Indien

Det blir allt färre fattiga människor i världen, skriver Världsbanken i sin årliga rapport. Men utvecklingen är inte positiv på alla håll i världen.

Fattig är den som lever på mindre än en dollar, alltså knappt åtta kronor, om dagen, enligt Världsbankens definition. I sin årliga kartläggning över utvecklingen i världen, så skriver banken att andelen fattiga har minskat, från 40 procent 1980 till 21 procent, eller 1,1 miljarder människor, år 2001.

Var femte är fattig
Även om det alltså innebär att var femte invånare på jorden lever i fattigdom, så är utvecklingen alltså positiv, enligt rapporten. Världsbankens chefsekonom Francois Bourguignon pekar på att ett av de så kallade milleniemålen som FN:s medlemsstater enades om för fyra år sedan, att halvera andelen fattiga i världen före år 2015, är på väg att uppfyllas.

Men det gäller inte överallt. Minskningen förklaras främst av de ekonomiska framstegen i världens två folkrikaste stater, Indien och Kina, som har lett till förbättrade levnadsvillkor för hundratals miljoner människor. Läget är inte lika uppmuntrande på andra håll i världen.

Hiv och aids stora problem
I Afrika, söder om Sahara, har fattigdomen ökat under perioden. Flera afrikanska länders ekonomier tyngs av det stora antalet hiv- och aidssjuka, skriver banken i sin rapport.

Världsbankens, inte sällan kritiserade, recept för att ytterligare minska andelen fattiga är bland annat att rika länder ska ta bort handelshinder och minska stödet till jordbruken, så att utvecklingsländerna lättare kan sälja sina varor. De mer välmående länderna uppmanas också att öka sitt bistånd.

Satsa på vägar och elnät
Utvecklingsländerna å sin sida uppmanas att genomföra reformer, både politiska och ekonomiska satsningar på bland annat nya vägar och utbyggnad av elnätet.

Sammanställningen presenteras i samband med Världsbankens och Internationella valutafonden årliga möte i Washington. Där kommer en annan omdiskuterad fråga blir det rekordstora amerikanska budgetunderskottet. USA:s finansminister John Snow medger att underskottet är för stort, men säger att det är hanterbart.

Valutfonden är kritisk och befarar att om inget görs snabbt för att minska minussiffrorna så kan det leda till en reaktion som bromsar tillväxten i hela världsekonomin.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista