Axén Olin: "Naivt av Svenskt näringsliv"

Svenskt näringsliv var naivt och borde säga att det blivit lurat av regeringen efter tillväxtsamtalen. Det säger Kristina Axén Olin, vice ordförande i moderaterna, som en sammanfattning av tillväxtsamtalen och förra helgens socialdemokratiska tillväxtkongress.

– Jag är otroligt besviken, och ganska förvånad över att Svenskt näringsliv har varit så naivt att det trott någonting annat. Jag tycker att man har låtit sig luras, man skulle få till stånd förändringar när det gäller tre-tolv regler och förmögenhetsskatt och annat. Både Sören Gyll och Ebba Lindsö har sagt i media att det ska levereras förslag.

– Att man överhuvudtaget går in och sätter sig i de här mötena på det sättet, och till och med är beredda att prata om skattehöjningar… Jag tycker att det har varit en både märklig och naiv typ av förhandling, säger Kristina Axén Olin.

Missnöjda med samtal
Både Kristina Axén Olin och intresseorganisationen Svenskt näringsliv är mycket missnöjda med regeringens tillväxtkongress, och även de tillväxtsamtal som varit under vintern och våren. Men att Svenskt näringsliv varit naivt håller inte Ebba Lindsö, vd för Svenskt näringsliv, inte alls med om.

– Det har vi definitivt inte varit. Vår uppgift är att lägga fram företagens synpunkter och att beskriva dem, och kraftfullt understryka vikten av att förändringar sker nu.

Bocka av på kravlista
Hur ska näringslivet nu gå vidare i sina försök få gehör från regeringen? Kristina Axén Olin tycker att Svenskt näringsliv offentligt ska presentera en kravlista för regeringen och sedan bocka av vad regeringen har gjort, i stället för att sätta sig och prata om skattehöjningar.

– Sverige är lite för litet, det blir lite ankdamm. Jag tror att man helt enkelt är rädd för en konflikt med regeringen som ändå tillhör socialdemokrater som har styrt det här landet under decennier. Jag tror snarare att det handlar om det, och att man inte är berett att ta en strid, säger Kristina Axén Olin om Svenskt näringsliv.

– Vi har överhuvudtaget inte förhandlat med regeringen, svarar Ebba Lindsö. Vi har lagt fram våra synpunkter, vi har lagt fram argument för de saker som är viktigast att genomföra omedelbart. Detta har vi framfört till regeringen, och självklart så talar en opinionsbildande organisation alltid med regeringen.

– Jag tycker inte att de tydligt har presenterat sina krav och jag tycker överhuvudtaget inte att det är deras uppgift heller att tala om hur detta ska lösas med skattehöjningar, replikerar Kristina Axén Olin.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".