Reformvänlige journalisten Abbas Abadi dömdes till nio års fängelse bland annat för hans "attityd till USA". Hans hustru hoppas att han ska komma hem snart.

Dömd utan att ha brutit mot någon lag

Abbas Abadi var en politiskt aktiv journalist i reformrörelsen. Nu sitter han i fängelse, dömd att avtjäna nio år, för att bland annat ha gjort en opinionsundersökning som visade att tre fjärdedelar av iranierna vill ha en dialog mellan USA och Iran.

Fredagsbönen i Teheran inleds alltid med tal och talkörer som skanderar ”Ned med Amerika, ned med Israel”. Fienden är fortfarande USA, de som vågar antyda något annat riskerar fängelse.

Undersökning ansågs förfalskad
Journalister som skrivit om hemliga iransk-amerikanska samtal fängslades. När en opinionsundersökning fick genomslag i press och tidningar greps personal från opinionsinstitutet. Opinionen att 75 procent av iranierna var för förhandlingar med USA ansågs förfalskad av de styrande konservativa mullorna. Journalisten och mannen bakom opinionsundersökningen Abbas Abadi dömdes till nio års fängelse i november 2002.

– Sett ur juridisk synpunkt borde han inte sitta i fängelse, han agerade inte utanför lagen. Det finns ingen frihet i ett land där du kan dömas till fängelse trots att du inte brutit mot någon lag, säger Abadis fru.

Slutar med politiken
Maken har sagt att han inte tänker fortsätta vara politiskt aktiv i reformrörelsen om han befrias, han litar helt enkelt inte längre på regeringen. Att lova att upphöra med politiken kan mildra hans straff.

– Tidigare, när han var politiskt aktiv, hade han en idé om att ändra situationen i landet till det bättre, men nu har han förlorat både sådana önskningar och sitt intresse. För familjen är det en god idé och väldigt bra, vi vill ha hem honom, säger hustrun där hon sitter i en tom och ödslig lägenhet.

Ville öppna Iran
Abadi tillhör generationen som deltog i islamiska revolutionen, han var med och ockuperade amerikanska ambassaden 1979. Men precis som en rad andra i reformrörelsen tog han avstånd från ockupationen och var en aktiv reformivrare som ville öppna Iran utåt.

Han, precis som dussintals andra reforminriktade skribenter, publicister och journalister, sitter i dag i fängelse för sina åsikters skull. Anklagelserna mot dem varierar mellan subversiv verksamhet, mohareb, alltså gudsmotståndare, falska nyheter, som den om USA, eller förbjudna utländska kontakter.

Maria Persson Löfgren, Teheran
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".