Afghanistan

Norska försvaret i krismöte om Telemarksbataljon

"Att vara i strid är bättre än att ha sex". Det och andra råa uttalanden från norska soldater i Afghanistan har fått den norska försvarsledningen att kalla till krismöte. I ett kommande reportage i tidskriften Alfa beskrivs soldaternas hämndaktioner och hur de sprejar dödshot på civila hus.

Den råa stämningen i norska Telemarksbataljonen blommade upp efter det att soldaten Claes Joachim "Jokke" Olsson dog av en vägbomb i januari. Bataljonen började då hamna allt oftare i skottväxlingar, något som de intervjuade soldaterna upplever som positivt.

"Att vara i strid är värt de tre månaderna (som man är här) utan sex. Det kanske låter fånigt men det är bättre än att knulla" är några av de yttranden som tidningen Verdens Gang refererar från Alfas första nummer.

"Fem av oss har tagit talibanliv. Man blir sjukt upphetsad innan man trycker av. Man har lust till att skjuta hela tiden om man har verifierat ett vapen och vet att fienden är ett legitimt mål. När man äntligen får skjuta är man fokuserad, det är nästan så att allting går i slow motion för att man är så fokuserad. Då gör vi allt vi kan för att träffa, för att döda. Och av och till har man tur, jag träffade en talibankrigare i nacken från 2770 meters avstånd den andra februari i år. Då blev det jubel!" säger en annan soldat.

Alf Petter Hagesaether, norska Försvarets fältprost, beskriver en hämndkultur som vuxit fram. Soldaterna ska ha börjat bära seriefiguren "the Punishers" symbol på sina uniformer efter kamratens död. Figuren är en antihjälte som för krig mot kriminella, drivs av hämndmotiv, och ofta dödar sina fiender med brutala metoder. Symbolen, som enligt Verdens Gang kan tolkas som ett dödshot, har också sprejats på genomsökta civila afghanska hus.

– Attityder som ger uttryck för hämndmotiv är främmande för Försvaret. Det representerar ett fiendeförakt, säger Alf Petter Hagesaether till VG.

Även försvarschefen Harald Sunde och försvarsminister Grete Faremo tar starkt avstånd från soldaternas hållningar.

– Det är ett hån mot de tusentals män och kvinnor som har gett så mycket för att säkra en bättre framtid i Afghanistan. Det är ett hån mot dem som gav sina liv i det här jobbet, säger Sunde.

– Om soldaterna bekräftar sina uttalanden så som jag har fått dem refererade för mig så visar det dessvärre tydligt att vi ännu inte är i mål med etikarbetet inom försvaret, sade Faremo på måndagen när hon öppnade ett seminarium i Oslo om just etik och truppledning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista