Många lättade folkpartister när förslag om EU-regler verkar falla

Flera hundra folkpartister möts just nu i Linköping, bland annat för att diskutera EU-valet. Partiet är fortfarande skadeskjutet efter den interna splittringen om övergångsregler för EU:s nya medlemsländer.

Just nu ser det ut som att riksdagen kommer att säga nej till folkpartiets och andra partiers förslag om särskilda regler för nya EU-medborgare som vill komma till Sverige och arbeta.

”Inte en trovärdig bild”
– Det känns väldigt skönt om det inte blir någonting. Jag tycker att den här debatten har varit förfärlig. Dels det här skräckscenariot att de nya medborgarna i de nya EU-länderna skulle liksom Egyptens gräshoppor välla över Sveriges gränser för att leva på våra tillgångar. Det är en bild som inte är sann, inte trovärdig och den har väldigt lite underlag, säger Britt-Marie Löfgren, folkpartistiskt kommunalråd i Umeå.

Folkpartiet, socialdemokraterna och moderaterna vill begränsa rätten för nya EU-medborgare att komma till Sverige för att arbeta. Folkpartiet har delats i två läger efter förslaget. Just nu ser alla de här förslagen ut att falla.

Anklagats för röstfiske
Flera folkpartister har anklagat den nuvarande ledningen för röstfiske och för att sätta taktiken före ideologin.

– Ja, det är naturligtvis så, och det är det jag menar när jag säger att det har blivit en missvisning på den liberala kompassen. Jag har varit medlem i över 30 år och för folkpartiet har det alltid varit självklart att ha en humanistisk och välvillig inställning till invandrar- och flyktingpolitik, säger Britt-Marie Löfgren.

”Måste kommunicera bättre”
Iva Parizkova Ryggeståhl, kommunalråd i Malmö, är också glad nu när förslagen om övergångsregler ser ut att falla.

– Ledningen måste kommunicera med sina medlemmar på alla håll. Jag vet att det inte alltid går, men den här frågan, till exempel, kunde man ha kommunicerat på ett mycket bättre sätt eftersom vi hade tid till detta.

Leijonborg försvarade sig
Partiledaren Lars Lejionborg förklarade och försvarade sig utförligt i ett tal i dag, men han tänker inte ändra politiken sa han inför sina medlemmar, och inte alla applåderade.

– Jag har anklagats för att vara för pragmatisk, för taktisk och sakna liberal kompass. Jag måste göra mina kritiker besvikna, hade det bara varit taktik, hade det varit ganska lätt att byta ståndpunkt och motståndet blev för hårt.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista