Norska oljebolag på charmoffensiv till Libyen

Norska företag vill göra affärer i Libyen och reser nu dit tillsammans med norska utrikesdepartementet. Nu när Libyen öppnar allt mer för västliga relationer ökar intresset från omvärlden för att göra affärer i landet.

– Visst är landets historia problematisk, men om Libyens framtid ska bli bättre så är internationellt samarbete vägen att gå, säger statssekreteraren Vidar Helgesen på norska utrikesdepartementet.

Hinna före USA
Nu reser han och representanter för bolagen Statoil och Veritas till landet för att undersöka möjligheterna att göra affärer. Stora olje- och gasresurser väntar på att pumpas upp, menar de norska oljebolagen som hoppas komma in före de amerikanska bolagen och göra affärer i Libyen.

Landet förbättrar relationerna med västvärlden efter många år av internationell isolering under diktatorn Mohammad Khadaffi. Ledaren har nu lovat att landet ska göra sig av med massförstörelsevapen.

Amnesty är kritiskt
Människorättsorganisationen Amnesty i Norge ser starkt kritiskt på att norska bolag nu vill in i landet. Det är för tidigt, vi har inte sett några direkta reformer ännu, säger Amnestys John Peder Egenäs.

– Det håller inte att säga att man inte är en politisk aktör och att man överlåter det här till myndigheterna. Man reser dit tillsammans med myndigheten och då är man en politisk aktör.

Norsk Hydro på plats
Närvaron av norska företag i Libyen är väldigt begränsad i dag, men Norska Hydro finns på plats med en liten verksamhet som borrar efter olja. Vi har etiska riktlinjer som vi jobbar efter, säger Tor Steinum på Hydro.

Men, säger hydrodirektören, vi kan inte förvänta oss att vi ska kunna komma dit några få norrmän och reformera hela landet.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista