Ingen oro för att bärplockarna blir EU-medborgare

Det verkar inte finnas någon större oro för att folk från de nya EU-länderna ska komma till Sverige för att sko sig på bidrag.

Ekot har gjort en rundringning bland kommuner som brukar få besök av bärplockare och jordgubbsplockare från Polen och Baltikum och ingenstans har man funnit någon anledning att diskutera risken med ”social turism” utan man väljer istället att se positivt på besökarna.

– Polen, som varit Europas snabbast växande ekonomi, kommer att bli framtidens turister i våra bygder och det är väldigt viktigt att vi ser den potentialen i de kontakterna, säger Lennart Nilsson, kommunchef i Storuman i Lappland.

Till syd för att plocka gurka
Varje år kommer runt 7 000 säsongsarbetare till Sverige. De flesta kommer från Polen och Baltikum som blir EU-medlemmar den 1 maj. De kommer till Sydsverige för att skörda jordgubbar och gurkor.

Dessutom kommer uppskattningsvis 5 000 polacker och balter till norra Sverige som turister för att plocka bär och sälja.

De som kommer har det ofta knapert och nu är frågan om det blir särskilda övergångsregler för de nya EU-medborgarna, för att förhindra bidragsmissbruk.

Ingen oro i kommunerna
Ekot har ringt tio kommuner som brukar ha besök av säsongsarbetare och bärplockare från Polen och Baltikum och på alla kommunkontoren säger man att man inte har diskuterat frågan om social turism.

”Vi har inte haft några större problem med de här gästerna tidigare och skulle det bli ett problem med bidragsmissbruk så får vi ta upp det då”, så låter det oftast.

Lennart Nilsson, kommunchef i Storuman väljer att se positivt på de bärplockande besökarna som nästa gång de kommer är EU-medborgare.

– Det finns de som hävdar att de kan bli ökande brottslighet men de allra flesta som besöker oss är folk som sköter sig, säger han.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista