Giftiga partiklar från våra däck i diken och åar

I helgen är det hög tid att byta från vinter till sommardäck för den som inte har gjort det redan. Många däck innehåller giftiga så kallade HA-oljor, som läcker sina giftiga partiklar ut i miljön. Större delen av vinterdäcken är redan fria från HA-olja, nu är det dags att fråga efter sommardäck, som inte innehåller HA-olja, tycker miljöminister Lena Sommestad.

– Mitt viktigaste budskap till alla svenska konsumenter är att fråga efter däck utan de här oljorna. Det finns däck utan dem, och vi kan alla göra en insats redan i dag genom att välja de däcken, säger miljöminister Lena Sommestad.

Förslag om förbud
Jan Ahlbom, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen i Västra Götaland har länge arbetat med HA-oljor och deltar i projektet Grön Kemi i Göteborgsregionen. Han är också en av dem, som har sammanställt Kemikalieinspektionens rapport om HA-oljor i däck med förslag på förbud.

– Bara i Sverige så används det varje år 70 000 ton däck. Därav så slits 10 000 ton däckspartiklar av däcken när man använder dem, säger Jan Ahlbom.

Finns i vartenda dike
Sverige har drivit den här frågan på EU-nivå och för ett par månader sedan presenterade EU-kommissionen ett förslag till förbud mot HA-oljor i däck från 2009. Många av de ämnen, som ingår i HA-oljorna är mycket långlivade och finns i vartenda dike.

– De här oljorna är giftklassade och cancerklassade och farliga för vattenlevande organismer, säger Jan Ahlbom.

Förbud i Sverige
Det finns också en möjlighet, om det går för långsamt i EU, att Sverige går fram med ett nationellt förbud, säger Lena Sommestad.

– Vi har aviserat att, om vi inte ser att det här sker i EU, så genomför vi ett nationellt förbud. Dock är det så att ett nationellt förbud har väldigt marginell effekt.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista